AKTUELNO

Može li Srbija sprečiti članstvo Kosova u Interpolu?

Tehnička Vlada Kosova usvojila je inicijativu o učlanjenju Kosova u Interpol. Odlazeći premijer Isa Mustafa kazao je da je ova inicijativa od izuzetne važnosti za Kosovo i da Kosovo ove godine ima dobre šanse zato što ima podršku. On je istakao da se u septembru može očekivati pozitivna odluka.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, rekao je da lobiranje ima velikog uticaja, te da su male šanse da Kosovo ne bude primljeno u Interpol.

Foto: TV Pink

- Albanci bi mogli da konstruišu bilo koju vrstu podataka, jer ulaze u uvid policija širom sveta - rekao je Nicović za TV Pink.

Kako je objasnio, poternicu može da ukine samo ona zemlja koja ju je podigla, a samim tim, Kosovo će biti priznato kao samostalna država.

Saša Dujović iz Udruženja veterana rekao je da je Hašim Tači odavno pripremio teren za crvene poternice na kojima će se naći Srbi, te da ne može da veruje da neki političari olako shvataju ovaj problem.

- Ako Saša Janković sa ovakvim izjavama dođe na vlast, mi nećemo biti sigurni ni u našoj kući. Njemu su Albanci bolji prijatelji od svakog Srbina. Apelujemo na državne organe da se članstvo Kosova u Interpolu zaustavi - rekao je Dujović.

Foto: TV Pink

On je dodao da ga najmanje brine šta govori Janković, već to što policijski sindikat ćuti.

- Da li im je nebitno što su učesnici oružanih sukoba sada penzionisani? Ne znam zašto ćute, ali tražimo brzu policijsku i diplomatsku akciju - rekao je Dujović, dodajući da će Priština biti logor.

Nicović je objasnio da iza svega stoje separatistički ciljevi.

- Morinaja nikada neće izručiti Srbiji, a sve zahvaljujući lobiju i to je već jasno - rekao je Nicović, dodajući da pravo veta ne postoji.

On je objasnio da postoje podaci o vezama političkih lidera iz Prištine i organizovanog kriminala, a da su Kosovo, deo Makedonije i Albanija postali nosač aviona za narko poslove.

#Interpol

#Kosovo

#Marko Nicović

#Saša Dujović

'